Hälsporre – symptom och behandling

Smärta eller värk vid hälen s.k. hälsporre är ett vanligt problem som drabbar både unga och äldre. Symptomet beror på överbelastning där fotsulans muskler och bindvävsplatta (plantarfascian) fäster i hälbenet. Vanligt kallas det hälsporre men på medicinskt fackspråk heter det plantar fasciit. Uttrycket hälsporre kommer från en sporreliknande utväxt på hälbenet som kan ses på röntgenbild om man haft symptomen länge. Det är dock väldigt ovanligt. Det som gör ont en inflammation vid infästningen av plantarfachian i hälbenet. Med tiden kan inflammationen försvinna men smärtan kvarstå.

Idag finns det flera olika alternativ vid behandling av hälsporre där det kanske tre effektivaste metoderna är personligt utformade skoinlägg, stötvågsbehandling, byte av skor och stretching.

Symptom

Det mest typiska symptomet vid hälsporre är belastningssmärta i samband med att en aktivitet startas. De första stegen på morgonen och efter vila gör oftast mest ont varefter smärtan kan minska något för att sedan återkomma vid en längre tids belastning. Symtomen kan variera ganska mycket från lättare obehag till kraftig smärta som gör det omöjligt att gå längre sträckor. Typiskt för hälsporre är att smärtan är lokaliserad till en punkt under främre delen av hälen mot fotens insida.

Orsaker

Smärtan utlöses av någon form av överansträngning. Ofta uppstår hälsporren efter ökad belastningen av foten, till exempel ökat träningsdosen vid löpning. Också byte av arbete till ett arbete med mer stående och gående kan utlösa besvären. Om man samtidigt med belastningsökningen går på hårda underlag i skor med dålig stötdämpning och dåligt stöd ökar risken ytterligare att drabbas. Besvären kan också debutera utan säker koppling till något av ovanstående.

Den vanligaste orsaken till hälsporre är överpronation som överbelastar plantarfascian. Överpronation är när fotvalvet sjunker ner och belastar plantarfascian ofta i kombination med dåliga skor.

Hälsporresymptom från endast en fot kan bero på att man har olika långa ben.

hälsporrekliniken

Boka din behandling här på Hälsporrekliniken

Behandling

Det första rådet till en patient med hälsporre är att avlasta smärtområdet och byta till ett par bra stabila skor med stöd för hålfoten. Sedan kan vi på mottagningen erbjuda en behandling som är både symptombehandlande och orsaksbehandlande vilket gör behandlingen effektiv. Läs mer under ”Behandling”.

Stretching av plantarfascian
Det är bra om man kan stretcha plantarfascian varje dag för att hjälpa läkningen.
Dra stortån uppåt/bakåt och försök att dra med dig hela foten bakåt inte bara tån. Samtidigt kan du aktivt lyfta tån uppåt och även föra upp hela foten som om du försöker stretcha vadmuskulaturen.
– Håll denna position i 7-10 sekunder ca 10 gånger.
– Repetera 3 gånger om dagen, morgon – middag – kväll.
– Utför detta i minst 2 månader.

Stretching av vaden
Stretcha vaden eller vaderna varje dag 2-3 gånger. Stretcha med rakt knä.

Stötvågsbehandling (symptombehandling)
Genom ett handredskap går stötvågor som uppstår genom lufttrycksgenererade mekaniska slag. Behandlingen ökar den ämnesomsättningen i vävnaden och stimulerar kroppens eget läkningssystem. Ökad blodcirkulation och näringstillförsel samt att en ny inflammation startas, vilket är kroppens naturliga reaktion vid läkning och reparation. Det är vanligt att man kan bli lite öm efter behandlingen och att det kan ta några behandlingar innan man upplever någon skillnad. Stötvågsbehandling marknadsförs hårt som en mirakelbehandling mot hälsporre och har en positiv effekt, men är en symptombehandlare och bör kombineras med skoinlägg.

Jag rekommenderar stötvågsbehandling om man vill påskynda läkningen eller om det inte läker ut med hjälp av skoinlägg.

Kiropraktik / Naprapat
Som leg. kiropraktor och leg. naprapat kan jag undersöka patienten för ev. snedställningar i fot, höft eller bäcken och behandla detta som skulle kunna vara en bidragande orsak till din hälsporre. Med hjälp av stötvåg och/eller skoinlägg har du en mycket god chans att bli kvitt din smärta…

Antiinflammatoriska läkemedel (symptombehandling), såväl receptfria som receptbelagda, kan ibland lindra smärtan vid hälsporre men är inget att rekommendera då det långsiktiga resultatet är tämligen dåligt. Har dock en lite positiv effekt i kombination med inlägg i skorna – symptom och orsaksbehandling.
Nackdelen är att man inte känner av smärtan och fortsätter att gå på foten och detta kan förvärra ditt problem. Köp dom här: apoteket

Kortisoninjektion (symptombehandling) mot plantarfascians fäste kan ge en ofta övergående effekt vid hälsporre. Detta är dock inget jag kan rekommendera, eller utan snarare jag avråder ifrån, då kortison försvagar vävnaden och risk finns att plantarfascian släpper efter eller går av med plattfothet som resultat.

Hälinlägg (symptombehandling) som säljs på Apoteket är av erfarenhet ganska verkningslösa var det gäller läkningen men kan hos ett fåtal individer minska på smärtan.
Högklackade skor (orsaksbehandling) kan ofta lindra och faktiskt avlasta mycket effektivt. Som kiropraktor är det endast vid hälsporre jag kan rekommendera högklackade skor.

Tejpning av foten (orsaksbehandling) för att stabilisera och avlasta plantarfascian fungerar skapligt. Det är enklare att skaffa skoinlägg.

Skor med pronationsstöd (orsaksbehandling) är bra att införskaffa. Dessa skor är stabilare på insidan och detta förtydligas ofta med en gråare färg på insidan sulan (se bild till höger).  Vanligtvis är dessa skor löparskor men det finns vanliga stabila skor som är lika bra. Pronationsskor och inlägg kan ganska ofta bli lite för mycket så att man går på utsidan av foten. Ett bra test på om skon är för mjuk på insidan är att sätta ner handen i skon och trycka vid hålfoten snett inåt. Viker då skon med sig att det troligt att skon är för mjuk.

Prognos vid hälsporre

Men rätt behandling som passar för dig brukar hälsporreproblem inte behöva bli så långvariga MEN obehandlat eller felbehandlat kan en hälsporre bli mycket långvarig. Boka en tid så tittar vi på vad som är bra och passa just för dig.

Boka din behandling här på Hälsporrekliniken

Välkommen  !