Håll konditionen uppe genom att cykla under vintern

Det finns inget som säger att man måste ställa in cykeln i källaren bara för att det har börjat snöa ute. Genom att ta på sig rätt kläder och utrusta cykeln på rätt sätt så kan fortsätta cykla ända in i januari och vidare till snön har smält i mars. I den här artikeln får du några tips på vad man ska tänka på för att hålla sig varm och kunna cykla säkert på vintern. Fler tips går att hitta på sajten www.vintercykel.se där du kan hitta information om det mesta som har med att vintercykling att göra. Att cykla under vintermånaderna är ett utmärkt sätt att hålla igång konditionen och undvika viktökning under jul och nyår. Dessutom är det otroligt vackert och fridfullt när man rullar fram på vägen genom ett vintrigt landskap täckt av snö med ett härligt flås i bröstet.

Cykeldäck med dubbar är ett måste för alla vintercyklister


Cycling during the winterAtt montera dubbdäck på cykeln är det absolut viktigaste när man fortsätta cykla under vintern. Utan däck med dubbar är man en ren trafikfara som cyklist, eftersom man med vanliga finmönstrade däck kan tappa greppet extremt lätt när man cyklar på is. Om man råkar låsa ett hjul under inbromsning, vilket är orsaken till väldigt många cykelolyckor, så förlorar man snabbt kontrollen på cykeln och kan lätt ramla ut i biltrafiken. Därför är det viktigt att använda ett däck med grovt mönster och dubbar som ger grepp på is.

Om man har tänkt att cykla mycket på stigar och små gångvägar som inte underhålls särskilt ofta kan man behöva ett däck med så många som trehundra dubbar för att vara säker på att man alltid har grepp när det är halt ute. Men om man kommer cykla mer inne i stan på plogade asfaltsvägar så räcker det ofta med ett däck med mellan ett- och tvåhundra dubbar. Ju fler dubbar man har, desto mer obekvämt blir att cykla på barmark när snön och isen har smält.